LOFT CN – 专业的全球设计资讯分享及设计需求服务整合共享平台...

Blog

住宅空间, 私人住宅

铭鼎空间 | 栖于山麓—新民居营造手记

LOFT中国感谢来自 铭鼎空间艺术工作室 的住宅项目案例分享:

 

故乡,是一个地理坐标,也是一种情感记忆。江西赣南的山间林地,寄放着本案业主的思乡情愫。在广深打拼多年的她,期待以村野和城市之间的二重生活,来缓解久居樊笼的焦躁和疲倦,于是便有了这栋白色房子。

It is not uncommon for China’s new generation of rural migrant workers to save up for a self-built house in their home village. Ironically, most of the houses become vacant after being constructed, just acting as a flashy symbol of wealth in neighborhood. However, this project is different, as it is meant for daily dwelling and living. The owner, who has a career in Guangzhou and Shenzhen, returned to her hometown in southern Jiangxi Province, yearning for the familiar flavor of food and life in her childhood.

 

住宅空间,私人住宅,赣州,铭鼎空间,乡野民居,建筑设计

住宅空间,私人住宅,赣州,铭鼎空间,乡野民居,建筑设计

 

在乡下,新房子常被当作外化的脸面,流于浮华攀比,于是许多半土不洋的欧式小楼就流行了起来。而这座建筑却不然,它方正、纯白,实实在在生于山麓。墙面上不规则地开着一些大大小小的窗户,让方圆数百里的人们着实”奇怪”了很久。庭院周围静怡安宁,郁郁葱葱;山林树影与这白色和谐地呼应着。日月星辰交替,不同的光让它呈现出不同的影像。坐在二楼的露台上端起一杯香茶,望着满眼的绿色,悠然自得。

The site is situated at the edge of the village, adjacent to a forest park. Backed by the mountain, endowed with greenery, its peace and quietness inspired the designer Jin Feng, and the silhouette of a reclusive white hillside house appeared in his mind.

清水砖墙既是主体结构又是粗犷豪放的内装饰面,性价比优越。简洁利落的线条将各功能区有序分割,容纳更丰富的现代家庭生活。整墙欧松板既是背景结构也形成空间界面,与仿混凝土地砖和明装线管相互映衬,以温暖的纹理平衡着硬朗的工业基调。

Based on functionality, Jin Feng constructed the space with simple geometric blocks. Considering the living habits of the family members, dining room is set as the space center on the first floor. Combined with the large kitchen on the west side, it provides a perfect “stage” for the owner’s love of cooking.

 

住宅空间,私人住宅,赣州,铭鼎空间,乡野民居,建筑设计

住宅空间,私人住宅,赣州,铭鼎空间,乡野民居,建筑设计

 

为期一年半的建造过程中,设计团队从实地勘察、平整土地、庭院布局、结构施工直到内装陈设、细部优化等全程跟踪指导,使设计方案得以最终呈现。

“Although the project is in the countryside, the living space is changing with our living habits. We can’t deny the fact that we are already part of modern society.” Jin Feng said.He insisted on practicality, took into account the owner’s living habits, emphasized engineering budget, and followed up the whole process including on-the-spot investigation, leveling of land, courtyard layout design, structural construction, as well as interior decoration and detail optimization.

化粪设施消除了乡村生活的排污尴尬,有机垃圾发酵后用作肥料亦能“反哺”菜园。质朴高效的设计理念还体现于就近取材,于本地购买简单实用的建筑材料,构成在地性与现代性结合的理想之家。

The biggest problem in village construction is that there is no well-established infrastructure planning. Accordingly, Jin Feng considered the septic tank and waste fermentation system for the whole house at the very beginning. The systematic design approach effectively solved the problem of sewage discharge, and the fertilizer produced in the septic tank can be used for the vegetable garden.“Discharges and waste disposal have affected the water sources in the village and even the forest. If village construction only pays attention to individual benefits and ignores the environment, I think it is not advisable. The design should have a responsibility to nature.” Jin Feng said.The interior space features large areas of concrete brick walls, which were painted in white, with low cost. A large striking oriented strand board functions as a background structure and also a partition. It contrasts with the imitation concrete floor tiles and exposed wires, balancing the cool industrial tone with its warm wooden texture.

 

住宅空间,私人住宅,赣州,铭鼎空间,乡野民居,建筑设计

住宅空间,私人住宅,赣州,铭鼎空间,乡野民居,建筑设计

 

本案的极简气质与乡村已有的业态差异化,使得设计价值最终释放,超越了邻里的狭隘界限,将“怪异”化解成“新鲜”直至释怀接纳。在如火如荼的乡建大潮中践行了一次理性的回归,为当代乡村生活方式提供了某种参照,在从众与自立之间找到了协调的比例,开掘出一面真实而深刻的心境自留地。

The minimalist characteristic of this white house differs from the existing appearance of the village. The design value was finally interpreted through transcending narrow boundaries of the neighborhood and turning the “weird” into “curious” till accepted. Practical and livable, paying attention to cost and caring for the environment, these are the principles for Jin Feng’s rational exploration of village residence construction in present China.

 

住宅空间,私人住宅,赣州,铭鼎空间,乡野民居,建筑设计

住宅空间,私人住宅,赣州,铭鼎空间,乡野民居,建筑设计

住宅空间,私人住宅,赣州,铭鼎空间,乡野民居,建筑设计

住宅空间,私人住宅,赣州,铭鼎空间,乡野民居,建筑设计

住宅空间,私人住宅,赣州,铭鼎空间,乡野民居,建筑设计

住宅空间,私人住宅,赣州,铭鼎空间,乡野民居,建筑设计

住宅空间,私人住宅,赣州,铭鼎空间,乡野民居,建筑设计

住宅空间,私人住宅,赣州,铭鼎空间,乡野民居,建筑设计

住宅空间,私人住宅,赣州,铭鼎空间,乡野民居,建筑设计

住宅空间,私人住宅,赣州,铭鼎空间,乡野民居,建筑设计

住宅空间,私人住宅,赣州,铭鼎空间,乡野民居,建筑设计

住宅空间,私人住宅,赣州,铭鼎空间,乡野民居,建筑设计

住宅空间,私人住宅,赣州,铭鼎空间,乡野民居,建筑设计

住宅空间,私人住宅,赣州,铭鼎空间,乡野民居,建筑设计

住宅空间,私人住宅,赣州,铭鼎空间,乡野民居,建筑设计

住宅空间,私人住宅,赣州,铭鼎空间,乡野民居,建筑设计

住宅空间,私人住宅,赣州,铭鼎空间,乡野民居,建筑设计

住宅空间,私人住宅,赣州,铭鼎空间,乡野民居,建筑设计

住宅空间,私人住宅,赣州,铭鼎空间,乡野民居,建筑设计

 

? 一层平面图 1F plan

住宅空间,私人住宅,赣州,铭鼎空间,乡野民居,建筑设计

? 二层平面图 2F plan

住宅空间,私人住宅,赣州,铭鼎空间,乡野民居,建筑设计

? 能源循环利用分析图 Energy recycling analysis diagram

住宅空间,私人住宅,赣州,铭鼎空间,乡野民居,建筑设计

完整项目信息
项目地址:江西赣州
项目性质:住宅空间/私宅
建筑&室内设计:铭鼎空间艺术工作室 (www.mdkjysgzs.com)
设计师:金丰
项目面积:300平方米
完工时间:2018年10月
主要材料:雷士照明,金大田门业,鹦鹉木地板
摄影师:欧阳云
文案策划:Sunshine PR

Project location: Ganzhou City, Jiangxi Province, China
Project category: private residence
Architectural & interior design: Ming Ding Spatial Art Studio (www.mdkjysgzs.com)
Designer: Jin Feng
Project area: 300 m2
Completion time: October 2018
Main materials: lamps (NVC), doors (Jin Datian), wooden floorboards (PARROT)
Photographer: Ouyang Yun
Text: Sunshine PR

暂时还没有评论

  • 您好! 游客

';
关闭
Start typing to see products you are looking for.
  •  

    LOFT中国微信公众平台

    — — — — — — — — — — — — — —

    微信号:loftchina

    LOFT中国微信公众号上内容基本脱离网站,

    公众号内容类型是更偏生活化的分享!

     

  • Popular Searches:loft公寓???方所???建筑改造???概念店铺设计???酒吧设计???水舍???科技公司办公室???杭州v+???如恩???广州源计划???日式???

     

    — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

     

    所在城市北京???上海???广州???深圳???台北???香港???杭州???纽约???巴黎???东京???伦敦???悉尼???巴黎

    项目类型餐厅设计???办公室设计???建筑改造???别墅设计???私宅设计???超小户型???民宿酒店???新零售???工业风格???商业空间??

    ? ? ? ? ? ? ? ? ??联合办公

    特色分类特辑???LOFT·WORK???想法集???探店???色彩视觉研究室???

     

    项目投稿? ? ? ?找设计师

  • 购物车

    关闭
    Scroll To Top 超频视频在线国产人人,超频在线免费观看视频,男人的天堂在线超频视频,大香蕉在线手机免费版 大伊香蕉网官网